Spits: je weg naar het werk

Bedrijven kijken op tegen specifieke uitdagingen als het gaat over mobiliteit. De nodige aanpassingen verlopen bovendien niet overal aan hetzelfde tempo. Stad Gent nam het initiatief werkgevers en medewerkers in de zuidelijke rand van Gent te inspireren en motiveren de stap te zetten naar meer duurzame mobiliteit en richtte een centraal aanspreekpunt op. Traject en haar partners stonden aan het roer.

krijt.jpg

Mobiliteit - coördinatie - centrum

De Zuidelijke Mozaïek van Gent is een economische regio in volle ontwikkeling en spreidt zich uit over Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde en Zuid-Gent. De kruisbestuiving met de universiteit maakt het gebied erg aantrekkelijk. Er huizen gevestigde waarden, maar evengoed schieten start-ups en scale-ups als paddestoelen uit de grond. De noden en doelstellingen op vlak van mobiliteit zijn talrijk en allerminst eenzijdig.

In 2018 was de geboorte van ‘Spits’ een feit. Dit mobiliteitscoördinatiecentrum adviseerde en ondersteunde werkgevers in de zuidelijke rand van Gent vier jaar lang bij de realisatie van een mental shift en een modal shift, en bood hen een centraal aanspreekpunt rond mobiliteit. Zo wilde Spits – en vanaf 2023 Stad Gent – garanderen dat de zone ook in de toekomst zonder problemen kan blijven groeien.

spits-wegwijzer-juist.png

Werkgevers 🤝 Spits

Met aandacht voor de specifieke noden en maturiteit van een werkgever op vlak van mobiliteit werkte Spits een ondersteuning uit op verschillende niveaus. Voor werkgevers die geen mobiliteitsplan hadden, maakten we een gedetailleerde mobiliteitsanalyse en namen we een enquête af bij de medewerkers. Met deze input leverde ons team een mobiliteitsplan op maat af. Ook werkgevers met een duidelijke mobiliteitsvisie konden nog bij Spits terecht om die visie concreter in te vullen of hun medewerkers doelgericht te sensibiliseren. Het aanbod van Spits was zeer gevarieerd: een vloot fietsen om uit te testen, de opmaak van bereikbaarheidsfiches of persoonlijk reisadvies voor medewerkers, workshops, opleidingen, …

afbeelding3.jpg

Spits 🤝 Traject

Traject leidde het Spits-project gedurende vier jaar. Het enthousiaste team mobiliteitsexperten fungeerde als schakel tussen Stad Gent en de werkgevers in de Spits-zone. Die laatste adviseerden we over maatregelen rond duurzame mobiliteit en samen met onze communicatiepartner BigTrees zetten we sterk in op gedragsverandering. We detecteerden welke barrières medewerkers ondervinden en speelden daar op in met leuke campagnes. Stap voor stap probeerden we hen te overtuigen om voor de fiets of het openbaar vervoer te kiezen tijdens hun pendeltraject naar het werk. 

afbeelding11.png

In 2023 begint een nieuw hoofdstuk in het Spits-verhaal. Stad Gent breidt het werkingsgebied uit naar het hele Gentse grondgebied. Het pilootproject wordt bovendien ingeschaald in de bestaande werking van de stad. De focus ligt in 2023 vooral op eerstelijnsadvies en de testkaravaan. Voor diepgaandere mobiliteitsbegeleiding zal de stad werkgevers doorverwijzen naar adviesbureaus zoals Traject.

spits-illustraties-diensten-17.png

Ontdek hier onze andere bedrijfsprojecten

Bekijk al onze projecten