Schakelroutes in Antwerpen

Een fietsveilige omgeving creëren vergt inzicht, budget en ruimte; criteria die lokale besturen vaak moeilijk alle drie kunnen afvinken. Provincie Antwerpen merkte deze worstelingen op bij verschillende gemeenten en vroeg ons om na te denken over en mee te werken aan oplossingen.

untitled-1-18.jpg
afbeelding24.png

Kleine moeite voor een wereld van verschil

Niet alle fietssnelwegtrajecten zijn gemakkelijk te realiseren. Gelukkig bieden bepaalde verbindingen toch wat kansen om delen van die trajecten kwalitatief en fietsvriendelijk in te richten. Provincie Antwerpen wilde aan de hand van de zogenaamde schakelroutes het bestaande wegennet maximaal fietsvriendelijk maken. De kostprijs moest beperkt blijven, uitgaan van kleine maatregelen en hier en daar opbouwen richting optimalisatie van missing links.

Een handige toolbox

De provincie legde ons een concrete case voor: de fietsverbinding Herentals – Turnhout. We ontwikkelden een methodiek om voor dit soort verbindingen mogelijke trajecten tegen elkaar te kunnen afwegen. We besloten onze blik te verruimen en de casus open te trekken naar de tussenliggende kernen. Daar stelden we een grotere verplaatsingsvraag vast dan rechtstreeks tussen de twee steden. Daarnaast werkten we een toolbox uit met allerlei slimme maatregelen en kleine ingrepen om deze routes ook in praktijk te realiseren.

We helpen de provincie op weg

Op basis van een aantal fietstochten gespreid doorheen het selectieproces werkten we zo een voorkeurstraject uit tussen Herentals en Turnhout dat op korte termijn uitgevoerd kan worden met maatregelen zoals circulatie-ingrepen, een beperkte heraanleg van enkele kruispunten en de selectie en realisatie van een aantal fietsstraten. Met deze ingrepen als inspiratie en de vooropgestelde methodiek kon de provincie zelfstandig aan de slag met andere verbindingen.

whatsapp-image-2022-08-24-at-15453-pm.jpeg

Ontdek hier onze andere fietsprojecten

Bekijk al onze projecten