Wegwijzer fietslogistiek

Een aangenaam, autoluw stadscentrum en tegelijk een vlotte belevering van handelaren: heel wat lokale besturen dromen ervan. Cargofietsen zijn deel van de oplossing om de logistiek op microniveau te verduurzamen. Door de evoluties op vlak van modellen en technologie is er bovendien een groter potentieel dat steden en gemeenten kunnen aanboren dan ooit tevoren. Fietsberaad Vlaanderen vroeg Traject om mee de plaats van de cargofiets in de logistieke keten te duiden.

cargo-velo-kopie.jpg

De cargofiets: talloze mogelijkheden

Fietsberaad Vlaanderen, het kenniscentrum voor het fietsbeleid in Vlaanderen, wil fietslogistiek aanmoedigen door lokale besturen te inspireren en op weg te zetten met voorbeelden en richtlijnen. Wij stelden in opdracht van Fietsberaad Vlaanderen handvaten op om hen te ondersteunen en te bekijken voor welke sectoren binnen een stad of gemeente fietslogistiek interessant is, of voor welke goederen er mogelijkheden zijn.

afbeelding22.png

Een mooi kader

Met het rapport kunnen lokale besturen zelf aan de slag. Om fietslogistiek te laten bloeien, moeten ze de juiste context creëren. Het cahier inventariseert harde maatregelen, zoals het uitwerken van een parkeerbeleid, maar ook zachte, zoals opnemen van subsidies of werken met communicatiecampagnes. Het is namelijk belangrijk dat burgers, ondernemers en logistieke spelers voldoende geïnformeerd zijn. Zo vergroot je het draagvlak, en met een goed en helder kader kunnen ondernemers afwegen of ze de overstap maken naar de fiets als professioneel vervoersmiddel. Logistieke spelers kunnen op hun beurt gemakkelijker beslissen of ze actief willen zijn in een bepaalde regio of niet.

De nota benadrukt verder het belang om deze nieuwe vervoersmiddelen te kunnen uittesten en voldoende info en ondersteuning te verlenen bij het huren, delen of kopen van een cargofiets. Deze zaken zijn onontbeerlijk als een organisatie een logistieke gedragsverandering wil bereiken. Zelf het goede voorbeeld geven kan ook inspireren: door cargofietsen (deels) in te schakelen bij verschillende stadsdiensten, beïnvloed je zichtbaar het straatbeeld en laat je de toekomstige afnemer wennen aan het idee.


nou.png

Het landschap blijft in verandering

Het blijft een uitdaging om de cargofiets voor professioneel gebruik aantrekkelijk te maken en ervoor te zorgen dat deze een concurrentieel voordeel heeft ten opzichte van andere vervoersmodi. Bovendien zijn bijvoorbeeld discussies over grotere afmetingen immer gaande tussen overheid en de sector. Het illustreert hoezeer de fietslogistiek dagelijks nog in evolutie is. De publicatie is een bundeling van de laatste stand van zaken.

Ontdek hier onze andere fietsprojecten

Bekijk al onze projecten