Fietsplan Kluisbergen

Een gemeente waar kinderen veilig naar school en naar hun hobby’s kunnen fietsen. Waar de weg zo is ingericht dat de fiets de eerste keuze is. Waar de wagen aan de kant kan blijven staan. Een simpel idee, maar niet zo gemakkelijk om uit te voeren… Wij denken graag met je mee.

dscn2440.jpg

Vlot en veilig de gemeente door

Kluisbergen streeft ernaar zijn inwoners aan het fietsen te krijgen en wil daarvoor de juiste omgeving creëren. Ze klopten bij ons aan om te weten te komen hoe ze gevaarlijke punten kunnen aanpakken en waar ze fietsverbindingen kunnen optimaliseren. De veiligheid van de fietser stond daarbij bovenaan de prioriteitenlijst. Het (boven)lokale fietsroutenetwerk was al beschikbaar, maar daarnaast wilden we ook het verplaatsingsgedrag van de inwoners onderzoeken. Hoe verplaatst de Kluisbergenaar zich en waar naartoe? Waar voelt die zich (on)veilig in het verkeer? En op basis daarvan: hoe kan de gemeente de trappers een duwtje in de rug geven?

Knelpunten onder de loep nemen, samen met de inwoners

Terwijl wij ons bogen over de snelheidsmetingen, verkeerstellingen en het bestaande fietsroutenetwerk, konden de inwoners van Kluisbergen hun fietservaringen delen in een uitgebreide bevraging. Daarin zaten meerkeuzevragen, maar ook kaarten. Inwoners konden dus visueel aangeven welke routes ze het meest gebruiken en welke obstakels ze onderweg tegenkomen. Wij leverden de bevraging aan, de gemeentediensten zorgden voor de verspreiding tot bij elk huishouden.

In combinatie met onze technische analyses kregen we zo een mooi overzicht van het actuele ‘fietsgebeuren’ in Kluisbergen. Om erachter te komen in welke mate dit overeenkomt met de praktijk, sprong ons team zelf op de fiets. Gewapend met lintmeter en camera verkenden onze experten de belangrijkste fietsroutes in de gemeente. Tijdens hun bezoek besteedden ze extra aandacht aan de knelpunten die naar boven kwamen in de bevraging.

probleempunten-wandelaar-fietser-zonder-legende.png

Een pasklaar actieplan

Het resultaat? Een nieuw fietsplan, met daarop logische fietsverbindingen naar elke dorpskern. Zo’n plan is aangepast aan de behoeften van de inwoners en geeft de fietsbereikbaarheid weer van de belangrijkste voorzieningen en schoolomgevingen. Als onderdeel van het fietsplan bezorgden we een handige actietabel met nodige maatregelen om de geselecteerde routes veilig en toegankelijk te maken. Dit helpt de gemeente prioriteiten te stellen en de uitvoering in de praktijk vlot te laten verlopen.

Ontdek hier onze andere fietsprojecten

Bekijk al onze projecten