Schoolvervoerplannen Brugge

Jong geleerd is oud gedaan, zeker wat betreft verplaatsingsgedrag. Wanneer jongeren de kans krijgen om op een veilige en duurzame manier naar school te gaan, zullen ze zich later ook veiliger en duurzamer voortbewegen. Inzetten op verkeersveilige schoolomgevingen komt dus niet enkel de leerlingen ten goede, maar ook de hele buurt! Wij weten hoe dat moet en helpen scholen en besturen om die succesvol te creëren.

kids-crossing.jpg

Chaos voor de schoolpoort

Ouders die op de stoep parkeren, fietsers die door de file slalommen, kruispunten die net vóór en na schooltijd geblokkeerd zijn, … Tijdens de schoolspits barst het verkeer uit zijn voegen en zijn er heel wat gevaarlijke situaties. Ouders en leerlingen van de school maar ook buurtbewoners zijn hier de dupe van. Stad Brugge weigerde dit met lede ogen te aanschouwen, en besloot om elk jaar met tien scholen de handen in elkaar te slaan en de problemen aan te pakken. 

Hoewel de straat sinds vorig jaar een fietsstraat is geworden, wemelt het in de buurt van de vrachtwagens en de auto’s waarvan de portieren plotseling openzwaaien. Vaak zijn het ouders die hun kinderen zo dicht mogelijk bij de poort willen droppen.

Ann De Boeck - Journalist, De Morgen 24 oktober 2022

Samen voor veiliger verkeer

Voor elke school een heus ‘schoolvervoerplan’, dat is de opzet. “Samen” is het sleutelwoord bij onze begeleiding: samen met de school, samen met de stad, samen met de politie. We zetten de drie partijen rond de tafel en brengen de actuele situatie en knelpunten in kaart. Via een online bevraging kunnen ook leerlingen en ouders mogelijke obstakels op een kaart aanduiden en hun route naar school ingeven. Een reeks werkvergaderingen en een terreinbezoek geven ons een volledig beeld van de schoolomgeving en pijnpunten. 


Met deze gegevens en ervaringen stellen we op maat van elke school een actieplan op. Zowel de stad, de scholen als de politie kunnen met zo’n handleiding praktisch aan de slag. We zetten uiteen hoe andere scholen bepaalde situaties aanpakken (best practices) en bieden inspiratie voor ludieke acties om bijvoorbeeld het aantal ‘strappers’ de hoogte in te krijgen of foutparkeren tegen te gaan.

fietsenstalling-mast-brugge.jpg

We laten de scholen niet los!

Om te vermijden dat een schoolvervoerplan achteraf in de kast belandt, volgen we de scholen verder op. Zo evalueerden we in 2021-2022 de Brugse schoolvervoerplannen van het schooljaar 2019-2020. De stad maakte een overzicht van alle acties die ze al realiseerden en welke ze nog zouden uitwerken. De scholen zelf vulden een online evaluatie in over de realisaties van hun actieplan. Ondanks de moeilijke coronaperiode voor de scholen zijn maar liefst 60% van de acties in uitvoering of staan ze op de planning.

img-0449-1.jpg

Ontdek hier onze andere overheidsprojecten

Bekijk al onze projecten