Draaiboek Publieke Ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Talrijke gidsen, normen, vademecums en tools definiëren de doelstellingen van de inrichting van de Brusselse publieke ruimte. Urban.brussels wilde een uniek document creëren om concrete ondersteuning te bieden bij het ontwerp van de Brusselse publieke ruimte. Deze opdracht werd uitgevoerd door ORG Urbanism & Architecture en Bureau Bas Smets, met ondersteuning van Rotor, Common Ground, Plant en Houtgoed bv en L’architecture qui dégenre… en Traject!

manuel-5.png

Een praktisch hulpmiddel om de kwaliteit van het stadsleven te verbeteren

Het Draaiboek, dat werd opgesteld in samenwerking met verschillende Brusselse partijen, presenteert een gedeelde en coherente visie op de inrichting van de publieke ruimte.

Hoewel elk project uniek is, verduidelijkt de gids waarnaar men moet streven, onder meer door de regionale ambities te bundelen in een reeks duidelijke aanbevelingen en inrichtingsstrategieën. Onder de 19 transversale ambities bevindt zich die van de inrichting voor de mobiliteit van morgen, door naast louter functioneel verplaatsen ook andere functies toe te voegen, zoals ontspanning, pauzeren, rondwandelen, contemplatie en sociale ontmoetingen.

manuel-1.png

Bijdragen aan duurzame mobiliteit

Het Draaiboek richt zich tot de “wegsegmenten” (straten, wegen, boulevards…) maar ook op de “knooppunten” (kruispunten, kleine en grote pleinen), al deze “generieke” of “gemeenschappelijke” openbare ruimten, de ruimten van het “dagelijkse leven”.

Voor elk van deze ruimten presenteer het Draaiboek een territoriale visie, vergezeld van een specifieke programmering. De “kindvriendelijke” inrichting alsook de mobiliteits- en sociale uitdagingen, hebben ertoe geleid dat de schoolomgevingen in de programmering werden geprioriteerd.

manuel-2.png

Toolbox en type-oplossingen

Het Draaiboek begeleidt de ontwerpers stap voor stap en combineert verschillende parameters op basis van de locatie van de publieke ruimte om standaardoplossingen voor te stellen.

Zo heeft Traject bijvoorbeeld bijgedragen aan het opstellen van een mobiliteitsmatrix, die inrichtingsprofielen definieert op basis van de breedte van de straten. Een “Toolbox” vult deze informatie aan en biedt zowel transversale hulpmiddelen (projectprocessen) als thematische hulpmiddelen (inrichting van ontmoetingszones, voetpaden, etc.).

Toegang tot het Draaiboek: Draaiboek Publieke Ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - urban.brussels

manuel-3.png