Samenwerken aan mobiliteit: een koud kunstje

Je kent het wel: je stad of gemeente kampt met een aantal mobiliteitsknelpunten. Je hebt hiervoor een veiliger alternatief uitgewerkt en wil dit aftoetsen bij de inwoners. En toch - om welke reden dan ook - stuit je vooral op weerstand. 

Frustrerend, niet?

Schrijf je in 

voor onze infosessies participatie & mobiliteit om het tij te keren.

tandwielen-nieuw.png

Mobiliteit is in onze samenleving een heikel onderwerp dat vaak sterke emoties oproept.

Een doordachte mobiliteit is nochtans een essentieel puzzelstuk bij het streven naar een leefbare, veilige en bruisende gemeente. Dat is toch wat elke inwoner wenst? Het lijkt tegenstrijdig, maar ook wij voelden de weerstand in onze participatieprojecten stevig borrelen.

Daarom sloegen Traject, Levuur, Tree Company en Indiville de handen in elkaar, en werkten een compleet alternatieve benadering uit.

  • Elke partner werkte vanuit de eigen expertise: mobiliteit, participatie, online burgerschap en onderzoek. Al deze expertises kruisen elkaar bij het concept van gedragsverandering. En wij geloven ook dat daar de oplossing ligt.
  • Gedrag bij mensen of groepen verander je niet door enkel aan de slag te gaan op logische argumentatie. Wat we rationeel weten, vertaalt zich daardoor niet altijd in onze reacties of handelingen.
  • Mobiliteit is namelijk geen doel op zich, maar een katalysator van een hele hoop andere elementen in je stad of gemeente. Inwoners laten de fiets misschien gewoon staan door een gebrek aan verlichting op het fietspad, en niet uit voorliefde voor de wagen. Of ze zien de parkeerplaats voor hun deur liever niet verdwijnen omdat dan het wekelijkse bezoek wegblijft.

    Wij brengen al deze elementen samen en geloven in een integrale aanpak: mobiliteit staat bij ons niet (meer) los van andere belangrijke thema’s.

Benieuwd naar onze nieuwe aanpak en hoe we dit kunnen implementeren in jouw gemeente of stad?

Kom naar een van onze drie inspiratiesessies waarin we je meenemen doorheen onze ontdekkingen en visies.

  1. Wat?
    We lichten nieuwe manieren toe om mobiliteitsprojecten aan te pakken, waarin we de laatste inzichten in participatie, mobiliteit en gedragsverandering netjes, duidelijk en effectief hebben geïntegreerd.
  2. Voor wie?
    Voor ambtenaren en schepenen, en niet alleen van mobiliteit. Want als we spreken over verplaatsingen, hebben we het ook over omgeving, jeugd, onderwijs, lokale economie, enzovoort. 
  3. Wat kost dat?
    €75 per persoon. Hiervoor krijg je een inspirerende methodiek, met een grondige introductie in Behavioural Design, in de plaats!
  4. Waar en wanneer?
    De sessies gaan telkens door van 14u tot 17u op een van onderstaande data en locaties:
  • DO 26/10 - The Floor, Grotesteenweg 91 2600 Antwerpen
  • MA 06/11- Provinciehuis, Provincieplein 1 3010 Leuven
  • VRIJ 10/11- Zebrastraat, Zebrastraat 32/001 9000 Gent

Schrijf je in